Jak jsem se odhodlala upéci chléb
V roce 2014 jsem se poprvé
dověděla „něco o tzv. kvásku“. A tiše jsem začala závidět těm, co ten kváskový
poklad mají doma. Ono upéct chleba a ještě kváskový, to dá práci, říkala jsem
si. Jenže co čert nechtěl, letos jsem se o něj pokusila sama a to nejen upéct
chleba, ale i o to udělat si sama kvásek.
Když to vezmu kolem a kolem narazila
jsem na kváskovou mapu (Kvásková mapa) a moc mě lákalo si od někoho už hotový kvásek
vzít. Ale pak nebyl čas, zapomněla jsem atd. No a teď nadešel čas se do toho
pustit a udělat si kvásek sama. Tra-dá zvládla jsem to, díky Maškrtnici a panu Cuketkovi (ještě
jednou díky). Díky za udržení tradice. Na jejich stránkách (viz odkaz výše) najdete jak udělat
kvásek, jak se o něj starat a spoustu receptů nejen na chleba, ale i koblížky,
buchty atd. atd.
Co mě k tomu přinutilo?
Upřímně – mé děti. Holky začaly
futrovat rohlíky a cpát do sebe pečivo, což my sice jedli taky (a stále jíme),
ale ony ty děti vás prostě přinutí „dělat věci lepší“. A tak jsem to musela
zkusit, protože domácí je domácí (to mám od babičky). Nečekala jsem takovou
mega odezvu, která se mi dostala. Svítící očička mých ratolestí a taky P., když
jedli můj první chleba. Moc jim chutnal a od této chvíle nechceme jiný! Ještě
musím říct, že mé první pečení bylo okolo letnic, takže jsem mohla hned
potrénovat chlebíky na vaječinu. A další tra-dá povedly se!
Kde najít kvásek a kmínový chléb?
Teď si dovolím citovat Maškrtnici(Domácí kvásek) a
její výrobu kvásku, který je rozložen do cca 4 dní. A tady tento chlebík jsem
pekla úplně poprvé a za jeden týden jsem jich napekla hned pět kousků a úspěch je
zaručen (Kmínový chléb). Časem určitě zkusím další chlebíky, na které se už teď moc
těším. A nejen ty. Z kvásku můžeme udělat třeba i koblihy nebo preclíky –
na netu je toho spousta.
I když v receptu nejsou
žádná semínka, tak do těsta můžete přidat slunečnicová nebo dýňová semínka a
další. A moc hezky vypadá kmín nebo právě ta semínka posypaná nahoře na
chlebíku. Opravdu se nebojte – vůně chleba je úžasná, chuť nepopsatelná, kůrka
je křupavá, střídka krásně pórovitá a nadýchaná. Tak snad jsem Vás, na kmínový
chléb neboli Šumavu, nalákala.
P.S. Nezapomeňte chléb naříznout žiletkou, vypadá pak hezky rustikálně.
Kvásek z žitné mouky |
Nakynuté těsto |
Výsledný chléb |
A další chléb se slunečnicovými semínky |
Komentáře
Okomentovat